I nije kriv samo karijes

I nije kriv samo karijes

Zbog sveopšteg ubrzanja života, tj. životnih aktivnosti, kod većine ljudi dolazi do svakojakih dilema. Pa tako i onih koji se tiču usta i zuba. Na neke od tih dilema pokušali smo da damo stručan odgovor.

Mrzovoljni ponedeljkom?

  1. Da li je istina ili zabluda da konac za zube može da naškodi onima koji ga upotrebljavaju? Ako može, kako?

Konac za zube je veoma bitan u održavanju oralne higijene. Četkicom za zube ne možemo oprati prostore izmedu zuba, to možemo samo koncem. Medjutim, usled grubog korišćenja konca može doći do oštećenja i krvarenja gingive.

 

2) Koliko je paste za zube zaista potrebno da bi se zubi oprali? Koje zubne paste preporučujete?

Na četkicu za zube dovoljno je staviti pastu veličine zrna graška. Veoma je bitno da četkica bude suva pre pranja zuba. Na tržištu ima mnogo pasti za zube različitih ukusa i mirisa. Svako može da izabere pastu koja mu prija. Prilikom kupovine treba voditi računa da pasta sadrži fluoride. Koncentracija fluorida za decu je do 1100 ppm, i 1100-1500 ppm za odrasle.

 

3) Koliko je istine u tome da ni četkice za zube nisu baš bezazlene, ako ih dugo upotrebljavamo? Kako da to predupredimo?

Vremenom se na četkici za zube skupljaju bakterije. I četkice je potrebno održavati. Posle svakog pranja zuba, potrebno je četkicu isprati toplom vodom i osušiti.

 

4) Koliko često treba menjati četkicu za zube?

Preporučljivo je na tri meseca menjati četkicu za zube.

 

5) Da li jednom četkicom mogu ponekad da zube peru dvoje različitih ljudi, partner i partnerka, muž i žena, i sl?

Ne preporučujemo da dve osobe koriste istu četkicu za zube, bez obzira u kakvom su odnosu.

 

6) Da li fiksne proteze mogu da reše sve anomalije u rasporedu zuba čak i kod odraslih osoba?

Fiksne proteze mogu rešiti problem anomalija zuba čak i kod odraslih osoba!

 

7) Da li naslage na jeziku koje potiču od loše probave i gljivica mogu da ugroze zdravlje zuba i usta?

Na jeziku postoji određen broj bakterija koje tu normalno žive. Ali, ako se tu nađu bakterije i gljivice kojima tu nije mesto (npr. Candida albicans i druge), zdravlje usta i zuba može biti ugroženo.

 

8) Da li je glavni krivac za kvarenje zuba dentalni plak?

Karijes je multikauzalno oboljenje, što znači da postoji mnogo uzroka njegovog nastanka. Na prvom mestu je oralna higijena, zatim sastav pljuvačke, ishrana bogara šećerima, sistemske bolesti i sindromi, upotreba nekih lekova i genetski faktor.

 

9) Koliko na kvarenje zuba utiče genetika?

Genetski faktor utiče na sastav i građu zuba. Pa tako postoji bolji i lošiji kvalitet zuba. Osobe sa slabijim kvalitetom zuba treba češće da posećuju stomatologa.

 

Autori: dr Jelena i dr Srđan Filipović, stomatolozi

Add Comment

sr_RSSerbian